Grave verdient beter!

Grave verdient beter! Tijdens de commissievergadering van 22 februari 2024 is het voorstel van het college besproken om 80.000 euro beschikbaar te stellen voor een nieuw Multifunctioneel centrum in Grave.

Op het eerst gezicht waren wij heel enthousiast hierover! Wat een prachtige voorkeurslocatie en wat een mooie kans om een verbinding te maken met de Soos. Dat verdient Grave echt! Een mooi MFA in het hart van de binnenstad van Grave; het klinkt echt als een unieke kans.  
 
Maar wat zien we als we hier diepere op inzoomen?  
Om een plan te doen slagen zijn altijd twee partijen nodig; hier is geen 80.000 euro voor nodig, maar twee intentieverklaringen. Zonder één van deze twee verklaringen strandt dit prachtige idee, wat Grave echt verdient, namelijk al voordat de 80.00 euro überhaupt nodig is.  

 

De VVD en met de VVD nog meer partijen waren zeer verbaasd te horen dat er nog helemaal geen intentieverklaring lag tussen de gemeente en de Soos om het gebouw aan de gemeente te verkopen. Wanneer de Soos dit niet wil kun je onderzoek wat je wilt maar strandt het idee in de beginfase, hoe mooi de plannen ook zijn.  

Het huidige Catharinahof is de tweede patij waar overeenstemming mee gevonden moet worden. Er staat immers een gebouw in een gebouw! De gemeente is eigenaar van meerdere ruimtes in het gebouw en zal deze moeten verkopen. Volgens de gemeente is deze intentie er maar volgens de inspreker vanuit Brabantzorg is deze er niet.  

Wat als Brabant zorg/wonen deze ruimtes niet wilt overnemen blijven ze dan leeg staan? Of wordt er geforceerd gezocht om er dan toch een bestemming voor te vinden? En waarom is er in het onderzoek niet gekeken of Catharinahof geschikt te maken valt? Je kunt immers veel doen voor een deel van de 7 tot ruim 8 miljoen euro die genoemd wordt in de stukken als kosten voor een nieuw MFA. Ook daarop bleef de wethouder het antwoord schuldig.  
 
De commissie nam dan ook unaniem het juiste besluit: ‘wethouder neem het besluit voor dit onderzoek terug!’ Ga eerst om tafel met de belangrijkste partners, zorg voor intentieverklaringen en als deze er zijn kom dan met een voorstel terug.  
 
Grave verdient net als andere kernsen van soortgelijke grootte een mooi MFA! Daarnaast verdienen alle inwoners van onze gemeente het dat we zorgvuldig omgaan met gemeenschapsgeld. Het is van ons allemaal! 
 
Wordt vervolgd!