Algemene beschouwingen kadernota

Op 6 juli is de kadernota besproken. Hierbij onze inbreng:

Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, 

Voor mij is er sprake van een lustrum! Ik ben namelijk toe aan mijn 5e burgemeester! Hendriksen, Schoots, Mengde, Hillenaar en nu dan Marieke Moorman. En ik wil haar veel succes wensen; bij de behandeling van haar eerste kadernota en dat er nog vele mogen volgen!

 

Als VVD Land van Cuijk zien wij het liefst dat de gemeente staat voor:

Toegankelijk, betrouwbaar, betrokken, behulpzaam maar wel recht in de leer en pal voor een prettige en veilige omgeving! Met andere woorden een goed leefklimaat, prettig, gezond en voldoende woningen voor alle doelgroepen, een goed ondernemersklimaat en vooral ook ruimte om te ondernemen en een hoge mate veiligheid! Veilige goede infrastructuur en goede verbindingen met andere regio’s. 

 

En nu dan de algemene beschouwingen van een eerste echte kadernota van Land van Cuijk. We kunnen stellen dat het financieel allemaal niet zo rooskleurig is. Wij zullen keuzes moeten gaan maken. Ik kan daarbij aangeven dat wij niet van de kaasschaaf methode zijn, maar dat wij liever echte keuzes maken! Dat doen soms pijn, maar geeft wel duidelijkheid. Ik heb mijn betoog ingericht aan de hand van één amendement en 5 moties die wij willen indienen.

 

Laat ik dan beginnen met het amendement. Ik heb al gezegd, wij willen keuzes maken. Ik begin dan met de Cultuurnota. In de kadernota wordt € 500.000 structureel extra begroot voor de cultuurnota. En dat pas bij de uitwerking van de cultuurvisie duidelijk wordt waarvoor deze gelden zijn. Wij vinden dat het van belang is een solide financieel beleid te voeren. Nut en noodzaak spelen daarbij een belangrijke rol en wij constateren dat de nut en noodzaak om € 500.000,- structureel extra te begroten niet bewezen is. Daarom dienen wij samen met Liberaal LVC het amendement met nummer RIS2023-A-13 in en stellen voor:

1.     Toe te voegen aan het besluit:

Dit met inachtneming van: de structurele, begrote verhoging van € 500.000 voor de cultuurnota  te schrappen.

 

We hebben het over bouwen, bouwen en bouwen. Gelukkig wordt er gebouwd, maar wij zijn bang dat er vertraging gaat optreden. De rente gaat omhoog, de kosten van nieuwbouwwoningen gaan omhoog en bouwers ondervinden problemen om betaalbare woningen te kunnen bouwen en dan met name in centrumgebieden. Wij geloven dat de gemeente Land van Cuijk een bijdrage kan leveren aan het realiseren van betaalbare woningen. Het is daarbij van belang dat starters ook een huis of woning kunnen kopen. Verder vinden wij het belangrijk dat de ontwikkeling van centrumlocaties wordt bevorderd.


 

En dan is het toch wel bijzonder dat onze gemeente een vast bedrag per woningequivalent (de voormalige bouwvolumebijdrage) verlangt en dat deze bijdrage tot maximaal € 8.000,- kan oplopen. En dat is toch wel veel, zeker voor een starter.

 

We begrijpen echter dat het afschaffen van de bouwvolumebijdrage een financiële impact kan hebben op de gemeente. Daarom dient er een evenwichtige benadering te worden gevonden, waarbij rekening wordt gehouden met de financiële belangen van de gemeente en de behoefte aan betaalbare woningen voor starters.

 

In onze motie met nummer RIS 2023-M-50 verzoeken wij dan ook het college:

1.     Het bedrag per woonequivalent (bouwvolumebijdrage) voor een nader te bepalen periode af te schaffen;

2.     Het afschaffen alleen te laten gelden voor woningen met een verkoopprijs van minder dan € 405.000,- (NHG-grens);

3.     Met een plan te komen in welke situatie of voor welke woningen deze bouwvolumebijdrage tijdelijk kan worden afgeschaft.

We hebben het over onze bouwers en ontwikkelaars, maar laten we dan ook niet onze toeristische ondernemers vergeten. Toerisme speelt een cruciale rol in het genereren van inkomsten en werkgelegenheid in onze regio. Het brengt niet alleen bezoekers naar onze gemeente, maar stimuleert ook de lokale economie, met name in de horeca, detailhandel en recreatieve sector. Om toeristen aan te trekken en te behouden, is het van belang om een gastvrije omgeving te bieden waarin ze zich welkom voelen en graag willen verblijven.

Een van de aspecten die het toeristisch verblijf kan beïnvloeden, is de hoogte van de toeristenbelasting. Hoewel het begrijpelijk is dat de gemeente inkomsten genereert om de voorzieningen en infrastructuur te onderhouden, moeten we ervoor zorgen dat de toeristenbelasting niet te belastend is voor bezoekers. Een hoge toeristenbelasting kan ervoor zorgen dat toeristen kiezen voor andere bestemmingen waar de kosten lager zijn, waardoor we potentiële inkomsten mislopen.

 

Het is belangrijk om een gebalanceerde en eerlijke benadering te vinden ,waarbij de toeristenbelasting zowel eerlijk is ten opzichte van de toerist als bijdraagt aan de financiële behoeften van de gemeente. Wij constateren dat de nieuwe systematiek met betrekking tot de toeristenbelasting tot grote verschillen leidt ten opzichte van vroeger en soms zelfs tot 5 keer hoger is. En ook hoger is dan omliggende gemeenten.


 

In onze motie met nummer RIS-2023-M49 verzoeken wij daarom het college in samenspraak met de toeristenbranche:

1.     Een heroverweging te maken over de systematiek van de toeristenbelasting, waarbij wordt bezien in hoeverre aansluiting kan worden gezocht met tarieven voor toeristenbelasting welke worden gehanteerd door gemeenten in de directe regio;

2.     De diverse opties voor te leggen aan de raad tijdens de begrotingsbehandeling.

 

Het is ons bekend dat de raad van de voormalige gemeente Boxmeer het voornemen had om het kasteel van de Congregatie van de zuster van Julie Postel aan te kopen. Er is echter nog geen voorstel aan de gemeenteraad Land van Cuijk aangeboden. Het kasteel van de Congregatie is een historisch en cultureel erfgoed dat van groot belang is voor onze regio. Het behoud en de toekomstige bestemming van het kasteel zijn kwesties die een zorgvuldige overweging en planning vereisen. Wij vinden dit, evenals de voormalige gemeente Boxmeer een belangrijk onderwerp. Wij verzoeken het college samen met Team Lokaal en Liberaal LVC in de motie met nummer RIS 2023-M-46 het volgende:

1.     De diverse opties met betrekking tot het kasteel van de Congregatie van de zusters van Julie Postel uit te werken;

2.     Deze opties, inclusief financiële onderbouwing, voor te leggen aan de raad in het laatste kwartaal van 2023.

 

En als we het dan over cultureel erfgoed hebben, kunnen we het ook hebben over de Romeinen en over de Romeinse tempel. Het mag duidelijk zijn, wat ons standpunt is over de bouw van deze tempel en wij weten dat er in Cuijk heel verschillend over gedacht wordt. Zo hebben inwoners het initiatief genomen voor het overhandigen van een petitie voorzien van ruim 1.200 handtekeningen van tegenstanders van de bouw de Romeinse tempel. Deze initiatiefnemers hebben vandaag hun voorstel ingediend. De VVD, maar volgens mij ook de gehele raad, neemt burgerinitiatieven serieus. Het zomerreces van de gemeenteraad is echter aanstaande. Wij willen samen met Liberaal LVC in de motie met nummer RIS 2023-M-48 het college het volgende verzoeken:

1.     Geen onomkeerbare besluiten te nemen in het kader van de Romeinse tempel en het voorstel met betrekking tot het burgerinitiatief (Romeinse Tempel) af te wachten.


 

En als laatste willen wij het graag hebben over het al dan niet verlengen van een bestuursovereenkomst met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Het verlengen hiervan heeft een enorme impact op onze samenleving.

Het opvangen van asielzoekers is namelijk een complexe kwestie die gevolgen kan hebben voor verschillende aspecten van onze gemeenschap, zoals huisvesting, integratie, sociale voorzieningen en veiligheid. Het is van cruciaal belang dat de gemeenteraad een actieve rol speelt in het besluitvormingsproces, om ervoor te zorgen dat de belangen van zowel de asielzoekers als de lokale bevolking worden behartigd en dat er draagvlak is voor de genomen beslissingen.

Daarnaast zorgt het betrekken van de gemeenteraad bij deze besluitvorming voor transparantie en verantwoording. Het vergroot het vertrouwen van de inwoners in het bestuurlijke proces en biedt de mogelijkheid voor openbare discussies en het delen van informatie. Op deze manier kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat de beslissingen rondom het asielzoekersbeleid breed gedragen worden en dat de gevolgen ervan zorgvuldig worden overwogen.

Wij vinden dus dat raadsleden als gekozen volksvertegenwoordigers een rol dienen te hebben in besluiten met een dergelijke impact. In onze motie met nummer RIS 2023-M-47, die wij samen met FVD en Liberaal LVC willen indienen, verzoeken wij het college:

1.     Bij alle besluitvorming met betrekking tot het opvangen van asielzoekers eerst goedkeuring aan de raad te vragen in een openbare vergadering;

2.     Derhalve het mandaat met betrekking tot besluitvorming bij de raad neer te leggen.

 

Bedankt voor uw aandacht!

 

Arthur Baudet

Fractievoorzitter